Vijf relatietips

Laat je inspireren en ervaar een diepere relatie met je partner

Hier zijn 5 relatietips die je kunt gebruiken voor een liefdevolle relatie met je partner. En als je nog single bent, dan kunnen deze tips je helpen om een nieuwe liefdevolle relatie met groeipotentie aan te trekken. Het zijn geen standaard tips, deze relatietips gaan dieper. Je kunt ze ook inzichten noemen. Ze kunnen je inspireren tot het maken van een diepere verbinding met je partner.

1.    Juist in een relatie vindt groei en heling plaats

Zonder relaties zouden we als mens niet overleven. We worden geboren in een relatie, we groeien op in een relatie, we raken verwond in een relatie en ook heling vindt plaats in een relatie. De potentie van een relatie is dan ook persoonlijke groei. Persoonlijke groei en heling is een beweging waar ieder mens zich bewust en onbewust in begeeft. Vrijwel iedereen kent de behoefte aan verbinding. Tegelijk is het hebben van een liefdevolle relatie één van de meest ingewikkelde dingen in het leven en dat maakt dat de mogelijkheid voor heling en groei sterker aanwezig is in een relatie dan in je eentje. Liefde is niet een gevoel dat vanzelf en altijd aanwezig is. Ervaren van een liefdevolle relatie vraagt actie. Dat het hebben van een stabiele en liefdevolle relatie een positieve invloed heeft op je gezondheid moge duidelijk zijn. Een stabiele relatie is het grootste geschenk dat je te geven hebt aan je kinderen en aan iedereen die je dierbaar is. Je kunt jezelf geen beter en groter geschenk geven dan in relatie volledig je gezonde zelf te zijn, in je volle potentie.

2.    Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik veilig zijn voor de ander?”

Veiligheid is een basisbehoefte. Het biedt ontspanning en is een belangrijk ingrediënt om in volle potentie/passie te kunnen leven. Het is dan ook niet gek dat er zoveel energie wordt gestoken in het najagen ervan.
Voor ieder mens geldt dat in het begin van het leven de veiligheid wordt geboden door de omgeving, oftewel de ouders. Daardoor is het voor de hand liggend dat later in een relatie de verantwoordelijkheid voor veiligheid vaak bij de partner wordt neergelegd:  “Als jij nu meer gaat zeggen wat je denkt dan…” of “als jij nu eens minder praat en meer doet dan….”
Maar hoe effectief is dit? Hoe veilig is het voor jou als jijzelf deze vragen krijgt, hoe ga je hier dan mee om? Waarschijnlijk roept dat weerstand bij je op, wat voor een gevoel van onveiligheid zorgt. Zo werkt dat ook bij je partner.
Daarom, de enige manier om voor veiligheid te zorgen in een relatie is door zelf veilig te zijn voor de ander. Dat biedt nieuwe mogelijkheden. De ander aanvallen, eisen stellen of emotioneel afwezig zijn maken het niet veilig voor de ander waardoor je niet zult krijgen waar je zo naar verlangt.  Stel jezelf de vraag: “Hoe veilig ben ik voor jou?”, en handel hiernaar. Je zult verrast staan hoe groot het effect zal zijn op jullie relatie.

3.    Leer elkaars taal verstaan

In de verliefdheidsfase lijkt het alsof je in bijna alles hetzelfde bent, alsof je over bijna alles hetzelfde denkt, wat een heerlijk gevoel geeft. Gaandeweg in de relatie komen vaak de verschillen naar boven. Dat je er dan naar verlangt om het gevoel van symbiose terug te krijgen is logisch, maar tegelijkertijd onmogelijk. Als je je hierop blijft richten loop je vast. Je vormt namelijk één relatie met twee mensen. Twee mensen zullen altijd verschillende gewoontes, achtergronden en verlangens hebben. Als je dat wilt veranderen, dan zal één van beiden of alle twee de eigen identiteit op moeten geven en dat kan de bedoeling niet zijn.
Leer daarom elkaars taal te verstaan. Het is de kunst om door de ogen van de ander te kijken, helemaal in de wereld van de ander te kunnen komen. Dan zul je merken hoeveel er te ontdekken valt. Eén van de mooiere ontdekkingen die je kunt doen is dat je uiteindelijk toch niet zo veel van elkaar verschilt…

4.    Zie conflict als mogelijkheid tot groei

Wanneer je verliefd bent kan het zijn alsof je iemand altijd al hebt gekend, zo vertrouwd voelt het. Maar na verloop van tijd kunnen ergernissen optreden en ruzies beginnen. Dan kun je met elkaar in een machtsstrijd belanden waardoor je denkt dat je niet meer van elkaar houdt. Wanneer deze situatie te lang aanhoudt is dit vernietigend en kan scheiden inderdaad de beste optie zijn. Maar voordat je hier bent aanbeland, bedenk dat ieder conflict een klop op de deur is met de boodschap: “Hé, je kunt groeien”. Weet dat conflict nodig is om de stap te zetten naar het begrijpen van de wereld van jezelf en van de ander. De achterliggende behoefte is verbinding. De angst die je voelt als de verbinding dreigt te verbreken wil je vaak niet voelen en dus ga je naar boosheid, wat een gevoel van macht geeft.
Vragen die je hierbij helpen zijn: “Waarin wil ik groeien? Waar heb ik moeite mee? Wat kan ik tegen je vertellen dat echt kwetsbaar is? Wat heeft betrekking op het nu en wat gaat er over het kleine kind in mij?” Ga van machtsstrijd naar avontuur, ontdekking en verbinding.

5.    Blijf nieuwsgierig naar je partner

In het begin van je relatie was je waarschijnlijk heel nieuwsgierig. Je genoot van elkaars verhalen en raakte niet uitgepraat. In de loop van de relatie raak je die nieuwsgierigheid vaak kwijt. Je denkt het verhaal van de ander al te kennen, waardoor je stopt met luisteren. Nodig de ander uit met jouw nieuwsgierigheid door te luisteren. Echt luisteren naar de ander is een kunst. Dit vraagt het vermogen om je eigen verhaal even geheel te parkeren en met je volledige aandacht bij de ander te zijn. Door te herhalen wat je hebt gehoord en te checken of dit klopt zorg je voor rust in het brein van de ander. Je zult merken hoe heerlijk het is om de ander te horen en om gehoord te worden, dat geeft heling en verbinding.

Ik hoop dat deze tips je inspireren om anders naar jezelf, je partner en je relatie te kijken. Inzicht alleen is vaak niet voldoende om uit patronen te stappen. Een blijvende verbetering van je relatie is alleen mogelijk als je leert veilig met elkaar te communiceren en dingen anders te doen in de interactie met jezelf en met de ander.

Inspireert je dit en wil je aan je relatie werken? Relatietherapie helpt je er samen uitkomen. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.