Wat zijn jouw drijfveren?

Hoe ontdek je jouw natuurlijk talent en geef je invulling aan wat jou bezielt?

Ken je het gevoel dat je niet blij wordt van je werk terwijl je juist doet waar je goed in bent? Je verliest energie, je raakt je motivatie kwijt maar je kunt niet herkennen hoe het komt?

Dit is herkenbaar voor Henk. Henk werkt als controller bij een groot bedrijf en is verantwoordelijk voor het planning- en controlproces. De kern van zijn werkzaamheden bestaat uit het verzamelen, ordenen, analyseren en rapporteren van financiële informatie. Hij is hier goed in en wordt door het management zeer gewaardeerd. Hij zit nu echter al een paar maanden thuis wegens een burn-out.

Ook Sandra mist het plezier in haar werk, ondanks het enthousiasme waarmee ze haar baan begon. Ze werkt als grafisch ontwerpster bij een groot reclamebureau waar ze na een test, waarbij ze sterk scoorde op de gevraagde analytische kwaliteiten, is aangenomen. Sandra heeft een creatieve geest èn ze is goed in het aanbrengen van structuur, ze werkt gedisciplineerd en heeft oog voor detail. Sandra ziet haar kwaliteiten, maar heeft steeds minder plezier in haar werk. Ze verliest zichzelf steeds vaker in details. Van haar collega’s krijgt ze terug dat ze niet zo perfectionistisch moet zijn, wat haar raakt. Soms kan ze ineens geïrriteerd reageren. Sandra heeft het gevoel niet uit de verf te komen met haar creatieve kwaliteiten.

Wat Henk en Sandra gemeen hebben is dat ze moeite hebben om zichzelf te motiveren voor de functie waarin ze enthousiast zijn begonnen. Ondanks dat ze goed zijn in wat ze doen, kost het werk ze meer energie dan het oplevert.

Hoe kan het dat je doet waar je goed in bent, en dat het dan toch meer energie kost dan het oplevert?

Het is vreemd… alle twee doen ze waar ze goed in zijn en toch levert het hen stress op en missen ze het plezier. Het zijn dus niet altijd je goed ontwikkelde competenties die maken dat je plezier hebt in je werk. Er speelt blijkbaar ook iets anders mee.

Onderzoeken wat je werkelijk beweegt

Wat je werkelijk beweegt kan nog op een onbewust niveau liggen waardoor je je er nog niet in hebt kunnen ontwikkelen. Dit is je ontwikkelpotentieel ofwel je potentie.

Kwetsbare kracht

De reden hiervan kan zijn dat je je in het verleden kwaliteiten hebt eigengemaakt die niet bij je natuur passen maar nodig waren om je staande te houden. Gaandeweg zijn die kwaliteiten wel als aangeboren gaan voelen, maar ze kosten veel energie. Ze worden ‘kwetsbare kracht’ genoemd, onder druk kunnen ze zelfs gaan vervormen. Zoals bij Sandra gebeurde, zij verloor zichzelf steeds meer in details en perfectionisme.

Drijfveren en competenties

In de ODC meting wordt onderscheid gemaakt tussen drijfveren en competenties. Een drijfveer zit in je psychisch DNA, een competentie kun je ontwikkelen. Een competentie ontwikkelen en inzetten die in je psychische DNA zit, een drijfveer dus, levert energie op. Een competentie inzetten die niet in je psychische DNA zit kost meer energie dan dat hij oplevert.

Leven overeenkomstig met je drijfveren

Als je weet wat je beweegt, dan kun je competenties ontwikkelen die aansluiten bij je drijfveren en dat levert je energie op, dan gebruik je je volledige potentie.

Welke drijfveren kwamen uit de meting naar voren? Bij Henk:

Opereren vanuit gevoel. Houden van kennis delen en in dialoog zijn. Makkelijk de belangen van iedereen zien en daardoor gericht op een win-win situatie. Open houding en dienend naar anderen, zodat de ander zich kan ontwikkelen.

Sandra:

Opereren vanuit intuïtie. Makkelijk verantwoordelijkheid nemen, hiermee mensen weten te verbinden. Innoveert, houdt van creëren en delen met anderen om samen iets moois te maken.

De bespreking maakte bij Henk het oude verlangen wakker om kennis te kunnen delen. Henk is na de bespreking van de test gaan solliciteren op een functie als trainer waarbij hij zijn kennis van het vak controller kan overdragen.
Sandra heeft naar aanleiding van de uitslag van de test een gesprek aangevraagd bij het management en aangegeven dat ze interesse heeft in de functie van art-director. Dit werd met interesse ontvangen.

“Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven leiden en zul je het lot noemen”
Carl Gustav Jung (1875-1961).

ODC en Jung

De ODC drijverenmeting is een gevalideerde meting die is gebaseerd op de analytische psychologie van prof. Carl Gustav Jung. Hij ging er vanuit dat in ieders leven zowel bewuste als onbewuste processen meespelen. Wat deze test zo uniek maakt is dat het zowel het bewuste als het onbewuste meet.

Wat toont de ODC meting?

Het meet natuurlijk talent, ontwikkelbaar talent en aangeleerde competenties (ook wel kwetsbare kracht genoemd). Het meet bezieling en ook schaduwgedrag. Schaduwgedrag belemmert mensen om volledig vanuit natuurlijke kracht te leven en werken, het belemmert natuurlijk potentieel.

Wat kun je er mee?

Dit inzicht zorgt ervoor dat je in staat bent om die talenten te gaan ontwikkelen die passen bij je natuurlijk talent en zo effectief invulling te geven aan je bezieling. Dat geeft energie.

Interesse?

De meting start met het invullen van een online test. Vervolgens ontvang je een persoonlijke analyse en feedbacksessie van twee uur. Daarna ontvang je een uitgebreide rapportage.
Meer uitgebreide informatie over mijn dienstverlening ODC-meting vind je hier. 

Ervaar je dit bij jezelf en wil je eraan werken? Persoonlijke begeleiding geeft inzicht, zelfvertrouwen en ontwikkeling. 

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.