Harville Hendrix en Helen LaKelly Hunt Imagotherapie ‘Krijg de liefde die je wilt’

Imago relatietherapie, gebaseerd op het boek ‘Getting the love you want’ van de relatietherapeuten Harville Hendrix en Helen LaKelly Hunt, bestaat al sinds 1988 en is een beproefde, succesvolle methode die in Amerika vaak wordt toegepast.

Hendrix ontwikkelde zijn Imagotherapie vanuit het inzicht dat partners niet alleen voor elkaar kiezen vanuit hun behoefte aan liefde, maar ook omdat zij zich onbewust aangetrokken voelen tot elkaar om verwondingen uit hun kindertijd te helen.

Wat is Imago?

Met Imago wordt het beeld bedoeld dat je je (vanaf je kindertijd) vormt van de partner die je later onbewust aantrekt.
Een voorbeeld: als je vader hardwerkend en afstandelijk in een relatie stond en je broer joviaal met je omging, werd dat voor jou een soort blauwdruk van ‘wat een partner is’.

Beeldvorming in je huidige relatie

In je huidige relatie werkt deze beeldvorming (onbewust) door. Partners reageren vaak op de door hen zelfgemaakte beelden in plaats van op de essentie van de ander. Daarmee schep je afstand en ontstaat er onenigheid en ruzie: ieder gaat op zoek naar z’n eigen gelijk, probeert de ander te veranderen… en dit kan uitlopen op een ware strijd om de macht.
Dat maakt weer dat jullie uit elkaar groeien en er misschien wel over denken ‘om elkaar maar helemaal los te laten’.

Imagodialoog

In therapie gebruik ik de Imagodialoog om de beelden die jullie van elkaar hebben te ontmaskeren. Je leert om de woorden van je partner te spiegelen, zijn of haar emoties en gevoelens te erkennen en je daarin in te leven.

Daardoor krijg je meer begrip voor wie de ander eigenlijk is: iemand met een eigen verleden, denkwijze, taal en cultuur.
Ook leer je jezelf, op een veilige manier, steeds beter begrijpen. Je ontdekt de gevoelens die hebt leren onderdrukken, maar ook de kwaliteiten die je hebt opgegeven.

De Imagodialoog maakt pijnlijke emoties bespreekbaar en geeft antwoorden op wat er in jou geheeld wil worden. Op liefdevolle wijze komt er dan een eind aan de strijd om de macht. Een strijd die ook wel ‘vuur voor groei’ genoemd wordt omdat die
in feite de ander uitnodigt om in zijn volle potentie aanwezig te zijn.

Uiteindelijk brengt de Dialoog weer emotioneel contact tot stand. Jullie kunnen daardoor een hernieuwde verbintenis aangaan en ‘de liefde krijgen die je wilt…’

Terug naar pagina relatietherapie >>