Jij moet er zijn voor mij

Hoe de behoefte aan symbiose leidt tot verwijdering

We hebben een geschiedenis van duizenden jaren met gearrangeerde huwelijken. Onze partner werd voor ons gekozen om zakelijke, religieuze en sociale redenen. De liefde werd buiten de deur gevonden.

Thuiskomen

Het is nog niet zo lang dat we met ons gevoel kiezen voor een levenspartner. Redenen van het hart trotseren alle logica. In aanwezigheid van je geliefde voel je je levendigheid, je voelt je thuis, een gevoel van symbiose wordt ervaren. Alles wat je hebt gemist is er, alles komt goed. Je bent elkaars zielsverwanten.
Het voelt dan als een logisch vervolg om een commitment aan te gaan zoals samenwonen of trouwen, je bent immers voor elkaar bedoeld en je ervaart het totaal niet als een gok.

Jij bent die ene

Alles wat we graag willen ervaren wordt gezocht bij die ene persoon. Het is dan ook een desillusie om te merken dat je partner ergens een andere mening over heeft dan jij, andere behoeftes heeft, zich anders gedraagt, anders met gevoelens omgaat.

Twijfel

Wanneer het gevoel van symbiose wegvalt is het logisch dat je in twijfelt trekt of je wel bij de juiste partner bent. Juist gevoelens die je niet wil ervaren zoals eenzaamheid, emotionele pijn en disbalans, die kom je dan tegen in je relatie.

Vermijden van pijn

Omdat je deze pijn niet wil ervaren en wilt redden wat er te redden valt probeer je je aan te passen aan je partner, of je probeert je partner te veranderen, of je trekt je terug in de hoop dat het vanzelf goed komt. Alles willen we doen om maar niet de pijn van de breuk van de symbiose te ervaren.

Herhalen

Hoe we – ieder op onze eigen wijze – op deze situatie reageren hebben we ontwikkeld in onze kindertijd. Hoe reageerde je als je je niet gezien of gehoord voelde door je ouders, broers of zussen? Omdat dit toen effectief was, doe je dit ook naar je partner.

De behoefte aan symbiose, die zo logisch is, staat juist in de weg om verbinding te ervaren.

Aanvullen

De echte relatie begint pas als de verliefdheid over is. Dan kan het plaats maken voor liefde. Waarin je ontdekt dat je partner anders is en dat jij weer anders bent dan je partner. Je zult nooit hetzelfde worden. Gelukkig maar want je hebt elkaar veel te bieden.

Tegengesteld

Juist alle pogingen om de ander hetzelfde te laten zijn als jij, hetzelfde te laten willen en te laten vinden, zorgen voor afscheiding. “Jij en ik zijn één, en ik ben die ene” wordt dan gebruikt op het strijdtoneel. Oftewel: “Jij moet zo zijn, zoals ik jou nodig heb” of “Ik ben zoals jij mij nodig hebt”.

Nieuwsgierigheid

Op het moment dat je je partner ziet als een ander persoon, en haar/hem bekijkt met nieuwsgierige ogen, zoals een kind naar de wereld kijkt, dan is er ruimte voor je partner om zich te ontwikkelen. Dan kan je het gevoel dat je partner je gaf toen je verliefd was en je elkaar versterkte, bewust met elkaar creëren, en dat begint bij openheid en veiligheid…

Open blik

Wanneer het veilig is, je open staat voor elkaars ‘anders zijn’ en je je gevoel uit door je kwetsbaar op te stellen, dan creëer je samen een omgeving waarin je van elkaar kunt leren. Je bent namelijk verliefd geworden op elkaars complementaire kwaliteiten!

Ben je bereid om te leren van je partner in plaats van hem of haar te willen veranderen?

Een andere taal leren

Velen van ons komen uit een gezin waarin er autoritair ouderschap was. Tegengestelde meningen werden bekritiseerd. Dat is vaak de relationele taal die we als kind hebben geleerd. Wanneer we volwassen zijn geeft juist de liefdesrelatie ons de mogelijkheid om een andere relationele taal te leren. Die van empathie en validatie.

Plezier is onze natuurlijke staat van zijn

In eerste instantie voelt dit ongemakkelijk. Maar als je bereid bent om dit ongemak te verduren (groeien gaat nooit zonder ongemak) en je jezelf hierin omarmt, dan zul je merken dat deze nieuw manier van samen zijn je levendigheid en plezier geeft. Ik ben er van overtuigd dat dit voor ons als mens de natuurlijk staat van zijn is. Dat is de potentie van je liefdesrelatie!

Herken je dit in je relatie en wil je eraan werken? Relatietherapie helpt je er samen uitkomen. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.