‘Hervind elkaar en maak je relatie sterker’

Werk drie dagen liefdevol samen aan jullie relatie en realiseer weer een diepe connectie waarin vertrouwen kan opbloeien.

Ben je de dromen, het fijne gevoel en het gevoel van verbinding kwijt die je wel had aan het begin van jullie relatie? Vraag je je af of dat ooit nog terug kan komen?  Of loop je tegen steeds dezelfde conflicten aan waar je samen niet uitkomt? Dan is deze intensieve retraite van drie dagen (kan ook in twee dagen) iets voor jou en je partner. Je zult ervaren dat jullie sterker en meer verbonden zijn na deze relatieretraite!

Het is moedig dat je hulp zoekt. Iedere relatie kent momenten van spanning en verwijdering. Dit geeft pijn en verdriet en het is logisch dat je die momenten nooit meer wil meemaken. Tijdens deze relatieretraite leer je een nieuwe manier van verbinding maken zodat je de juiste gesprekken met elkaar kunt voeren en je droomrelatie zult hervinden.

Boek een gratis zoomgesprek van 20 minuten met Maan om haar te ontmoeten waarin ze jullie vragen kan beantwoorden.

Voor wie is deze relatie retraite bedoeld?

De relatie-retraite is bedoeld voor stellen die:

 • in alle rust aandacht willen richten op hun relatie
 • spanning en verwijdering of eenzaamheid ervaren in hun relatie
 • herhaling van frustraties uit vorige relaties willen voorkomen
 • hun relatie willen verdiepen
 • passie willen (terug)brengen in hun relatie
 • samen verder willen groeien
 • een langlopend of terugkerend conflict willen oplossen

Leer daadwerkelijk naar elkaar te luisteren

Het is belangrijk om in contact te komen met de ander door te “luisteren met heel je wezen”. Alleen op die manier lukt het jullie om de relationele ruimte – die tussen jullie ligt – te verkennen. Behalve dat je daarmee je partner, jezelf, en jullie reacties op elkaar goed leert begrijpen, maakt het ook een innerlijke transformatie mogelijk.

Je zult niet de eerste zijn die verbaasd ontdekt hoe uniek jullie beiden zijn en dat jullie elkaar als een team kunnen versterken en aanvullen. Als je dat ontdekt, dan verandert er daadwerkelijk iets in je relatie en tevens in jullie hersenen. En dat is blijvend!


Stellen geven gemiddeld een 8,5 voor hoe ze de retraite hebben ervaren. Ook geven ze een 8,5 voor hoe de retraite hun relatie heeft verbeterd.

Wat is een relatie retraite?

Tijdens een retraite breng je als stel een volledige dag en aansluitend twee halve dagen met mij door. Even echt tijd voor jullie relatie. Een relatie-retraite is geen groepssessie zoals de relatieweekenden, het is echt exclusief voor jullie alleen. In deze dagen word je door een reeks vernieuwende, diep verbindende ervaringen geleid, waarbij je leert hoe je van een conflict weer in een warme verbinding kunt komen.

Waarom werkt een relatietherapie retraite zo goed?

Het geeft niet alleen focus, maar ook tijd en ruimte voor verdieping. Het werkt goed om even ‘helemaal los te zijn’ van de dagelijkse omgeving. Ervaren jullie een relatiecrisis, van welke aard dan ook? Tijdens een retraite kunnen moeilijke kwesties snel omslaan of zelfs helemaal verdwijnen. Het is een heel effectieve werkvorm omdat ik op drie achtereenvolgende doordeweekse dagen mijn volle aandacht op jullie relatie en vragen zal richten. Drie dagen lijkt misschien lang, maar je zult merken dat ze voorbijvliegen en dat je de tijd echt nodig hebt om elkaar weer terug te vinden. (In overleg is het ook mogelijk om de retraite in twee dagen te laten plaatsvinden. De laatste twee sessies doen we dan op één dag.)

Wat brengt een retraite je?

Tijdens een relatie-retraite:

 • leer je hoe je spanningen kunt veranderen naar een open verbinding
 • leer je weer nieuwsgierig te zijn naar elkaar
 • krijg je een dieper inzicht in jezelf en elkaar
 • leer je hoe als team elkaar ondersteund en in elkaars persoonlijke ontwikkeling
 • leer je belangrijke gesprekken op een veilige manier voeren
 • leer je elkaars verschillen te respecteren en elkaar te versterken
 • ontdek je de diepere logica achter jullie conflicten
 • leer je hoe je uit je patroon kunt stappen en herhaling kunt voorkomen
 • ontvang je praktische tips en ervaringen die je thuis kunt toepassen

Er is altijd een logische reden waarom jij of je partner doet wat je doet.

In een prettig klimaat ga je de logica van jezelf en je partner begrijpen waardoor er vanzelf ruimte ontstaat voor een nieuwe beweging. In de opvolgende weken zal je de verandering steeds meer merkbaar worden. Van stellen hoor ik terug dat ze verbaasd zijn over het hernieuwde zelfvertrouwen.

Wat kan je verwachten tijdens relatie retraite?

Een retraite leert jullie jezelf, je partner en jullie reacties op elkaar beter te begrijpen en op een nieuwe manier met elkaar in gesprek te gaan. Je leert onbegrip en misverstanden om te vormen tot inzicht en begrip, maar vooral weer écht met elkaar in contact te komen. De gesprekken ondersteun ik met informatie over patronen en dynamieken in relaties.

“Ik heb waardering voor ieder stel die ervoor kiest om deze dagen vrij te maken voor hun relatie, zodat ze met volle aandacht bij en voor elkaar zijn. Dit vraagt moed en commitment. Daarom noem ik deze dagen ook wel eens een heldenreis” – Maan

Een retraite is opgebouwd uit vier onderdelen:

Theoretische uitleg

Een vast onderdeel is theorie over de Imagodialoog en over de werking van onze hersenen. Hoe is je hoofd van invloed op je relatie? Deze dialoog kun je thuis als praktisch instrument gebruiken. Ook wordt er aandacht besteed aan de relatiecirkel: de verschillende fases die een relatie doorloopt. Je krijgt informatie over de dynamiek van relaties, over hoe ze zich ontwikkelen en hoe je kunt ‘groeien in je relatie’.

Ervaring

Dit is het meest belangrijk. Door te ervaren hoe je vanuit conflict weer in verbinding kunt komen is wat je het meest zal bijblijven. Deze rijke ervaring neem je mee naar huis wat helpt als de situatie zich weer voordoet.

Begeleiding

De begeleiding is in handen van Maan Ballemans. Zij zorgt voor een prettige omgeving en zal jullie met haar volledige aandacht ondersteunen.

Oefeningen en praktische tips

Bij de retraite ontvang je een werkboek met informatie en praktische handvaten die je mee naar huis neemt zodat je het thuis kunt toepassen.

Waar vind de retraite plaats?

Kom even los uit de dagelijkse setting en werk aan je relatie in de sfeervolle, groene omgeving van Maartensdijk (Utrecht) aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.

De locatie is centraal gelegen in Nederland en daarmee goed bereikbaar.

Maan zal jullie prachtige overnachtingsplekjes aanwijzen waar je helemaal op jezelf kunt zijn in een rustige omgeving. Zodat je alle aandacht op elkaar en jullie relatie kunt nemen.

Over Maan

De retraites worden begeleid door Maan Ballemans. Zij is opgeleid als Imago Relatietherapeut, EFT therapeut en als EcCt therapeut door Hedy Schleifer en Sue Wintgens. Ze is een gecertificeerde en zeer ervaren begeleider bij wie je eenvoudig jezelf mag zijn.

“Deze retraite is ontworpen om jullie een nieuw perspectief te bieden in jullie gezamenlijke ‘relatie-reis’. Mochten jullie merken behoefte te hebben aan verdere begeleiding op deze reis dan zijn jullie bij mij van harte welkom. Jullie zijn zelf de meest aangewezen personen om over het ritme van jullie reis samen te beslissen!“

Deze tweedaagse is gebaseerd op de Encounter centred Couples Therapy van Hedy Schleifer en de Imagodialoog van Harville Hendrix.

Wat als ik mijn relatie wil beëindigen?

Mocht één van jullie, of jullie beiden, je relatie willen beëindigen, dan kun je het Afscheidsritueel overwegen. Als je de retraite met mij hebt afgerond, dan is het Afscheidsritueel een eendaagse ervaring waarbij je met diep respect wordt begeleid bij het beëindigen van je relatie, waarbij je alle voordelen en uitdagingen respecteert die je samen hebt meegemaakt. Als je de retraite nog niet hebt gedaan, doe dit dan eerst om jezelf een basis van nieuwe vaardigheden en inzichten te geven die je vervolgens in het Afscheidsritueel zult gebruiken.

Ik wil meer weten over de retraite

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ervaringen

“Een veilige omgeving om met elkaar nog dieper te verbinden. We vonden de opzet van de retraite erg fijn. De stappen waren helder en goed te volgen. De begeleiding was goed.”

Jurrien, 11 augustus 2023

“Voordat wij aan de retraite begonnen waren wij regelmatig ‘vreemden’ voor elkaar, en dat onbegrip leidde snel tot irritatie, boosheid en gevoel van onmacht. Deze dagen hebben mij meer begrip opgeleverd voor de binnenwereld en uitingen van mijn partner, waarom ze doet zoals ze doet vanuit haar levensverhaal. Confrontatie met eigen pijn en hoe helend de ontmoeting met de ander daarin kan zijn. Maan is een ervaren professional op het gebied van persoonlijk werk en/in relaties, ze zorgt voor een veilige setting en een goede opbouw van het programma. Ik heb veel kunnen leren over mijzelf en onze relatie in dit intensieve traject mede dankzij Maan.”

Jan, 3 maart 2023

“Verbinding was moeilijk te vinden door de waan van alle dag. Gesprekken over intimiteit waren vaak erg moeizaam waarbij mijn partner snel ‘dicht klapt’. Gedurende de retraite zijn er zaken uitgesproken die niet eerder uitgesproken zijn. Dat geeft een soort reset waarmee we verder kunnen. Dagelijkse waardering is nu iets wat we elke dag doen. De begeleiding van Maan was open, onafhankelijk en gericht op wat we ingebracht hebben. Voldoende tijd/aandacht voor wat er op het moment nodig is.”

Anoniem, 28 augustus 2023

“Intensief. Diepgang in hoofd, hart, buik. Deskundig, blij mee!”

Anoniem, 28 augustus 2023

“Voordat wij aan de retraite begonnen zaten wij bij conflicten snel in een disfunctioneel patroon. Door deze dagen hebben we een doorbraak gemaakt in ons communicatiepatroon bij conflict door contact maken en een veilige methode om uit te wisselen op gevoelsniveau. Maan heb ik ervaren als veilig, deskundig, ervaren, respectvol, warm en empathisch.”

Anoniem, 3 maart 2022

“Ik wist niet goed wat me te wachten stond, maar ben met open mind het programma ingestapt. Wat deze dagen mij/ons heeft opgeleverd is dat ik ervan bewust geworden ben dat er met meer of minder structuur, maar wel met een aantal duidelijke handvatten en lessen je veel beter onenigheid, potentiële conflicten en aandacht voor de ander kunt oppakken. Het was intensief met een goede balans tussen theorie en het zelf doen en beleven. Maan zegt dat ze objectief is en is dat ook echt.”

Pieter Bas, 31 augustus 2022

“Wij waren uit elkaar gegroeid, weinig in contact met elkaar en was ik zelf zoekende naar mijn motivatie om samen door te gaan.  Deze dagen hebben meer begrip gebracht voor elkaar, waarom wij dingen anders doen en wetende wat de oorsprong daarvan is. Het was een ontdekkingstocht, leerzaam.”

Anoniem, 28 juli 2022

“Het was fijn om te vertragen en er was een mooie afwisseling tussen ruimte en toch gedragen worden. Mooi en fijn evenwicht tussen stilte en ondersteuning.”

Catherine, 10 maart 2022

“Inderdaad, een fijn cadeau dat we onszelf en elkaar hebben gegeven! Twee waardevolle, boeiende dagen met verdieping en verbinding. Heel intensief, maar prettig intensief: het geeft mij nieuwe ruimte en energie. Krachtige, mooie opbouw en dito beelden. Ik heb je ervaren als een zeer deskundige, betrokken, zorgvuldige, sensitieve therapeut, ik voelde me ultiem veilig. Een hele goede ervaring, de gesprekken en de recente tweedaagse. Helend en versterkend.”

Mariëtte, 21 februari 2021

“Hallo Maan, Ik wil je laten weten dat ik met verwondering en dankbaarheid terugkijk op onze  ‘retraite reis’. Dank voor je deskundige, betrokken en warme begeleiding. Ik voelde mij optimaal veilig in al mijn kwetsbaarheid. Wat een helende reis! Het heeft mij zicht gegeven op de dynamiek in onze relatie en bewustzijn door intens te voelen en ervaren hoe ervaringen vanuit het verleden mij gijzelden en daardoor ons. Het grootste cadeau is dat ik dit met Jet mocht ervaren en dat het onze relatie een hele goede impuls heeft gegeven en dat het onze verbintenis bevestigd en bekrachtigd. 
Dank voor al je schrijfwerk, ik kan het goed lezen. Dank je wel Maan!”

Cobien, 21 februari 2021

Praktische informatie

In overleg met Maan plan je drie opeenvolgende dagen die passend zijn voor jullie. Mocht dit lastig voor jullie zijn om te organiseren dan zijn 2 hele dagen ook mogelijk.

Drie doordeweekse dagen

Een retraite begint met een volledige dag en aansluitend twee halve dagen. We starten iedere dag om 9:30 uur. Koffie en thee is aanwezig. De eerste dag is een volledige dag. De eerste dag zal rond 12:30 uur een lunchpauze zijn van 1 uur en 15 minuten. In de buurt zijn verschillende gelegenheden voor lunch die ik jullie aan kan wijzen. De eindtijd is afhankelijk van de behoefte en zal respectievelijk rond 17:30 en 13:30 uur zijn.

‘s Avonds

De avonden zijn vrij. We raden jullie aan om er een ‘heerlijke dagen weg’ met twee overnachtingen van te maken en te genieten van de prachtige omgeving. Dat biedt jullie de mogelijkheid om even op een heel andere manier samen te zijn. Ik kan jullie verschillende, fijne plekken in de buurt aanraden.

Tarief

Bekijk hier de tarieven.

Annuleren

Niemand wil graag annuleren, maar als de noodzaak zich voordoet, zijn mijn annuleringsvoorwaarden als volgt:

 • Als je annuleert eerder dan 3 werkdagen voor de eerste sessie, dan krijg je €900 korting op een toekomstige afspraak voor een tweedaagse als je deze boekt binnen één week na annulering.
 • Als je later dan 3 werkdagen voor de eerste sessie annuleert dan geldt deze korting niet.
 • Bij omstandigheden buiten jullie invloed, zoals gezondheid of familie- omstandigheden, zal ik een beslissing nemen op basis van deze omstandigheden.

Interesse in de relatie retraite?

Meld je dan hier aan

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.