Hoe doe je dat, een relatie?

Echt luisteren naar je partner en werkelijk vertellen wat er in je leeft

Als mens is het onmogelijk om niet in relatie te zijn. Wij zijn relationele wezens en bewegen ons altijd in relatie tot de ander, al is het maar met de kassière van de supermarkt. We worden geboren in een relatie en groeien erin op. Of je wilt of niet, we zijn als mens tot elkaar veroordeeld. Je zou zeggen dat dit ons tot deskundige maakt in relaties. Helaas blijkt dit niet zo te zijn. Het is niet makkelijk om een verblijdende, vervullende liefdesrelatie te verkrijgen of te behouden. Dat blijkt zelfs het meest moeilijke te zijn.

Het leven zelf is nodig om te leren

Je ouders of opvoeders zijn je voorbeeld. Van hen krijg je boodschappen over je zijn: ‘Je bent goed/niet goed zoals je bent’. Ze kunnen alleen de kennis en wijsheid doorgeven die zij zelf bezitten. Omdat geen ouder perfect is, zal er altijd wel iets zijn wat je niet hebt kunnen ontwikkelen als kind.

Voelen, handelen, beleven en denken

Dat kan zijn op het gebied van voelen, bijvoorbeeld: “Wees niet zo gevoelig”; van handelen: “Schep niet op over jezelf”; van beleving: “Je mag niet genieten van je lichaam” of van denken: “Denk niet zelf, doe wat er van je verwacht wordt”.

Met deze boodschappen stap je dan in een relatie

Jij bent je deze boodschappen niet bewust en net zo min is je partner dat. Je geniet van de aandacht die je partner voor jou heeft, je geniet er van als hij of zij zegt dat je mooi bent, nieuwsgierig is naar jouw mening en je gevoelens belangrijk vindt. Je voelt je compleet en gezien.

Dan keert het om

Gaandeweg verslapt de aandacht voor de ander en voelt het als een last of ergernis dat jij de dingen moet doen die je partner laat liggen of afkeurt. Je stopt ermee om nog langer voor je partner te zorgen. Je voelt je in de steek gelaten en je gaat je beschermen tegen de pijn die dit geeft. Mogelijk denk je: “Ik ben liever alleen dan in deze relatie”.

‘Je mist het, je ontmoet het, je trouwt het, je draagt het en dan wil je er vanaf.’
Dit is de bron van de problemen in een relatie.

De missende delen

Je partner spiegelt de delen die je als kind niet hebt kunnen ontwikkelen, oftewel de missende delen. Dit kun je zien als een uitnodiging om de missende delen te ontwikkelen en zo te groeien tot een compleet mens. Dit is de potentie van een relatie.

‘Je bent geboren in een relatie, je groeit er in op, je raakt er in verwond, en je heelt in een relatie.’
Een relatie gaat over heling en groei.

Getuige van een ‘aha-moment’

Ontroerend om mee te maken was een moment van inzicht dat een deelnemer tijdens een relatieweekend had. Ze zei: “Ik hoor altijd dat een relatie hard werken is maar had geen idee wat daarmee werd bedoeld. Pas nu begrijp ik dat we beiden een eigen verhaal uit ons verleden meenemen in de relatie en dat we dit continu aan elkaar spiegelen. Ergens ben ik gestopt met naar mijn man te luisteren, maar ben ik mijn eigen verhaal uit mijn verleden op hem gaan projecteren. Nu weet ik wat er bedoeld wordt met werken aan een relatie: echt luisteren naar mijn partner en hem werkelijk vertellen wat er in mij leeft.”

De Imagodialoog

De Imagodialoog helpt je hierin, het is een gereedschap dat je helpt om diep te luisteren naar de ander. Dat maakt het mogelijk om onverwerkte conflicten of heimelijke wensen die de relatie verstoren, oprecht naar elkaar uit te spreken. Dat heeft een helende werking waardoor een volwassen relatie kan ontstaan.

Zoals de deelneemster zei: “Oh, zo doe je dat in een relatie!”

Herken je dit in je relatie en wil je eraan werken? Relatietherapie helpt je er samen uitkomen. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.