Jij wilt wel maar je partner niet…

Wat zijn je (voor)oordelen en wat mag je verwachten van relatietherapie?

Het komt regelmatig voor dat één van beide partners graag relatiegesprekken wil houden met ondersteuning van een relatietherapeut, maar de andere partner niet. Laat staan dat het voorstel een relatieworkshop/weekend is. Jullie zijn per slot van rekening twee unieke personen met beiden jullie eigen ideeën over welke moeilijkheden je in de relatie tegen komt en hoe je die oplost.

Wat mag je wel en wat niet verwachten?

Er blijkt veel onduidelijkheid te bestaan over relatietherapie / workshop. Ik heb daarom reacties en belevingen van stellen op een rijtje gezet zodat je je een idee kunt vormen over wat je bij relatietherapie en een relatieworkshop wel maar ook wat je niet mag verwachten.

  • De één praat makkelijker over emoties en wil dat de partner dit ook meer gaat doen, de ander vindt al dat gepraat maar niets en is meer oplossingsgericht. Beiden willen ze hierin gehoord worden.

In werkelijkheid bieden zowel de relatietherapie als de workshop praktische handvatten, een duidelijke structuur en veiligheid. Daarmee lukt het om goed naar elkaar te luisteren, veilig emoties te uiten en respectvol naar elkaar te blijven. En jawel, zonder elkaar met woorden te overladen.

  •  “Als we nog beter ons best doen, dan komen we er wel samen zonder hulp uit.” In de huidige wereld wordt steeds meer gevraagd om ‘self-supporting’ te zijn, een gevoel van falen speelt een rol.

Conflicten in een relatie zijn een heel normale zaak. Ze zijn zelfs een onvermijdelijk onderdeel in de weg naar een verbindende relatie. Ervan wegkijken biedt geen oplossing. Ze kunnen het beste zorgvuldig aangepakt worden. Relatietherapie/workshop geeft je hier inzicht in en helpt jullie er grip op te krijgen. Je krijgt een ander zicht op conflicten. Je gaat ze zien als momenten waarin groei wil plaatsvinden. Door zo naar conflicten te kijken zullen ze niet meer hoog oplopen of lang duren.

  • Relatietherapie/workshop is te serieus, te probleem gericht.

Gelukkig is dat niet zo! Relatietherapie/workshop is er vooral om mogelijkheden te vinden die in het dagelijks leven toepasbaar zijn. En, geloof het of niet, er wordt zeker veel gelachen

  • Je bent kritisch en vraagt je af hoe serieus je relatietherapie of zo’n workshop moet nemen. Wat heb je eraan?

Weet dat er gebruik gemaakt wordt van bewezen, werkbare principes. Dat wetenschappelijk onderzoek van Imago Relatietherapie uitwijst dat het positieve effect van één relatieweekend overeenkomt met drie maanden individuele gesprekken. Het werkt transformerend omdat het blijvende veranderingen in de hersenen aanbrengt. Dus ook een blijvende verandering in je relatie.

  • Je gaat alleen naar relatietherapie/workshop als je relatie in grote problemen zit.

Het onderhouden van een verbindende relatie blijkt een van de moeilijkste dingen te zijn in het leven. Het is niet gebruikelijk dat je op school of thuis informatie krijgt hoe je dit nu het beste doet. Stellen kiezen voor verdieping in hun relatie en willen daarmee voor zijn dat hun relatie saai wordt of vastloopt. Relatietherapie/workshop is een cadeau aan jezelf, aan de ander en aan je relatie.

  • In een relatieweekend moet je gevoelens delen in een groep, hier heb ik geen behoefte aan.

Dat geldt voor veel deelnemers. Tijdens een educatief weekend worden ieders grenzen gerespecteerd. Je oefent alleen met je eigen partner en je bepaalt zelf of je wel of niet iets inbrengt in de groep. Deel je liever geen ervaringen met anderen, dan is dat prima.

Ervaring relatietherapie (anoniem)

Mooi hoe Maan dicht bij het gesprek blijft, heel betrokken en toch zuiver op het proces sturend, inhoud blijft altijd tussen de partners zonder dat deze aan hun lot worden overgelaten. Knap!

Ervaring van André over de relatieworkshop

Ik had eerlijk gezegd mijn bedenkingen over het relatieweekend omdat ik het liever zelf samen met vrouw oplos. Maar ik heb me door het enthousiasme van mijn vrouw over laten halen. Het weekend was boven mijn verwachtingen. De (relatief) simpele oefeningen gecombineerd met de theorie hebben mij nieuwe inzichten gegeven. Dit helpt ons bij het kunnen uitspreken bij onderwerpen die moeilijk liggen. Het was een positief weekend, helder toegankelijk, concreet, afwisselend, opbouwend en niet te zwaar. Dit alles samen met de prachtige plek en de liefdevolle verzorging maakte het een weldaad voor onze relatie. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht.

Herken je dit in je relatie en wil je eraan werken? Relatietherapie helpt je er samen uitkomen. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.