Kwetsbaarheid is sexy

10 Relatie-wijsheden van stellen zelf

Hoe doe je relaties? Hoe ga je om met je partner in een liefdesrelatie? Met name op momenten waarop je wordt geraakt zowel in positieve als in negatieve zin. Het wordt als vanzelfsprekend aangenomen dat we dit weten. Maar is dit eigenlijk wel zo?

In iedere relatie komt strijd voor

Wie vertelt je dat in iedere relatie onvermijdelijk strijd voorkomt maar dat dit niet wil zeggen dat je niet bij elkaar past? Het wil zeggen dat je twee verschillende personen bent die graag willen groeien naar een volwassen relatie maar die niet weten hoe.

Je hebt invloed op elkaars brein

Wie vertelt je dat je invloed hebt op elkaars brein? Dat wanneer je met een boos gezicht thuiskomt, dit direct invloed heeft op de hersenen van je partner. De hersenstam van je partner vangt een signaal op: ‘niet veilig’ en komt in de vecht-vlucht -modus en reageert als zodanig. Dit gedrag triggert weer jouw hersenen. En zo kun je elkaar gevangenhouden in elkaars overlevingsmechanismen.
Ons brein kan zich reguleren en dereguleren via het brein van de ander.

De prater en de zwijger

Wie vertelt je dat het in iedere relatie voorkomt dat als de één wil praten en pusht, de ander zich snel terugtrekt en zwijgt? Dat dit een dynamiek is waarin je elkaar gevangen kunt houden maar waaruit ook een uitweg bestaat?

Aangeboren kwaliteiten

We verlangen er allemaal naar dat iemand je in je ogen kijkt met een onverdeeld hart en jouw essentie ziet. Een relationele vaardigheid die we niet vaak van huis uit hebben meegekregen. Maar wel een spier die ieder mens bezit en kan ontwikkelen.

Zo kan ik nog even doorgaan, maar liever laat ik stellen zelf aan het woord. Na een relatieweekend vraag ik hen naar hun inzichten en wijsheden en die zijn er volop.

Dit is wat ik hoor:

 1. Kwetsbaarheid is sexy.
 2. Onze kinderen begeven zich in de ruimte tussen ons en het is onze taak om deze ruimte veilig te houden, dat maakt het ook veilig voor hen.
 3. Als de ruimte tussen ons veilig voelt, zijn we ons beste zelf.
 4. Als er een probleem speelt dan herinner ik mezelf eraan dat er een klein kind in me is dat om hulp vraagt.
 5. Humor is belangrijk in onze relatie, maar kan ook een vlucht zijn.
 6. Ik zie dat mijn irritatie een roep om hulp is en herinner me dan aan de 90/10 regel: mijn irritatie gaat 90% over mijzelf en maar 10% over mijn partner. In plaats van boos worden op mijn partner vraag ik nu aan hem hoe ik hem kan helpen.
 7. Ik zie de potentie in onze relatie, namelijk dat we in staat zijn om elkaar te helen.
 8. We hebben allebei prachtige verhalen in ons. Als we open en nieuwsgierig naar elkaar zijn en als er veiligheid is, dan komen de mooiste verhalen naar boven. Na 26 jaar huwelijk is er nog steeds veel te ontdekken.
 9. Ik ben onder de indruk van de magie die ontstaat als ik vanuit mijn essentie luister naar mijn partner en andersom.
 10. Het was spannend om me open te stellen voor mijn partner’s liefde, zorg en aandacht. Het voelt zóóó goed om me geliefd te voelen en me te wentelen in zijn zorg.

Herken je dit in je relatie en wil je eraan werken? Relatietherapie helpt je er samen uitkomen. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.