Bindingsangst

Het risico dat je loopt als je je openstelt voor een relatie

Het is een natuurlijke behoefte van de mens om zich te verbinden. Jij en ik, wij zijn relationele wezens. In diepe verbinding zijn met de ander kan tegelijkertijd ook je grootste angst oproepen. Hoe komt dat?

Een gewoon stel

Hans en Henriëtte hebben tien jaar een relatie, en samen twee jonge kinderen. Ze komen bij me met de vraag of ze wel bij elkaar passen en of het niet beter is om te scheiden. Zij is verdrietig en emotioneel uitgeput geraakt van het onbegrip dat tussen hen bestaat. Ze verlangt naar contact met haar partner en is bang dat hij haar niet meer wil. Hij is geen prater en is er moe van haar steeds te moeten geruststellen, hij voelt zich in een klem zitten. Als reactie daarop trekt hij zich terug en stort zich op zijn werk en hobby.

Niet zonder elkaar willen

Wanneer ze tijdens een sessie herinneringen met elkaar delen over de tijd dat ze verliefd waren, genieten ze beiden van het opkomend gevoel van verbinding uit die tijd. Dit maakt hen ervan bewust dat ze helemaal niet zonder elkaar willen leven.

Contradictie

Dit is een veel voorkomend verschijnsel in relaties. Er bestaat een groot verlangen naar verbinding, maar tegelijkertijd is er een grote angst en zijn partners niet in staat verbinding te bewerkstelligen.

Hoe komt dat zo?

Er zit een risico aan verbinding. Wanneer je je verbindt met je partner loop je het risico de verbinding weer te verliezen. Verliezen van verbinding is een ervaring die je kent uit je kindertijd, waarbij dit gebeurde met de mensen die van je hielden en waar je afhankelijk van was. Deze informatie ligt opgeslagen in je onderbewustzijn en is niet vergeten.

Pijnlijk

Verbinding te moeten verliezen is zo pijnlijk. Dat wil je niet meer meemaken. Dus ga je (vaak onbewust) dit risico uit de weg en vermijd je het aangaan van verbinding, ook al is dit waar je diep van binnen zo naar verlangt.

Om verbinding en dus pijn te vermijden gebruik je verschillende uitwegen. Dit gaat meestal onbewust. Daarom is het goed om ze even op een rijtje te zetten, zodat je ze kunt herkennen.

Uitwegen om verbinding te vermijden kunnen zijn:

  • Je volledig storten op functionele taken als werk of opvoeding van de kinderen. 
  • Op zich zijn dit normale en belangrijke taken waarvoor je ook verantwoordelijkheid draagt. Het gaat dus niet om de taak zelf, maar om hoe je het gebruikt. Wanneer al je aandacht hier voornamelijk naartoe gaat om contact te vermijden, dan gebruik je het als een uitweg voor je relatie. Dit gaat vaak niet opzettelijk, maar sluipt er in. Uiteindelijk gaat het ten koste van je relatie.
  • Je tijd vullen met normale activiteiten als tv kijken, internet, sporten, met vrienden zijn. Ook hier gaat het niet om de activiteit zelf, maar om hoe je het inzet. Worden ze ingezet om intimiteit te vermijden dan vormen ze een energielek in de relatie en ondermijnen ze de verbinding.
  • Negativiteit, verkillen, minachting voelen voor je partner, uitwegen die niet altijd als zodanig worden herkend, maar zeer effectief zijn in het op afstand houden van je partner.
  • Verslavingen en vreemdgaan zijn vaak wel bekend als uitweg. Beiden hebben ze een grote invloed op de relatie en zijn effectief in het vermijden van intimiteit.
  • Opzettelijk vermijden van intimiteit kan natuurlijk ook door bijvoorbeeld tijdens iedere maaltijd de krant te lezen.

De uitvluchten van Hans en Henriëtte

Hans vluchtte door verkillen en door zich terug te trekken op zijn kamer waar hij bezig kon zijn met zijn hobby. Henriëtte richtte zich volledig op haar taak als moeder en uitte zich negatief naar Hans.

In dialoog

Wanneer Hans en Henriëtte tijdens een sessie met elkaar in dialoog gaan, vertelt Henriëtte wat er met haar gebeurt als ze het gevoel heeft dat Hans geen interesse in haar heeft. Het doet haar aan haar kindertijd denken waarbij ze zich niet veilig en niet gezien voelde.
Wanneer ze hierover vertelt zie ik de ogen van Hans zachter worden. Met zijn volle aandacht is hij bij haar en hij kan zich het verdriet voorstellen dat Henriëtte voelt als hij zich terugtrekt op zijn kamer.

Ontvangen van liefde

Henriëtte zit nog in haar verhaal waardoor het haar nog niet is opgevallen hoe de liefdevolle, zachte ogen van Hans op haar gericht zijn. Ik stel haar voor om de liefde en aandacht van Hans, waar ze zo naar verlangt en die er nu is, te ontvangen.

Angst om de liefde toe te laten

Ze twijfelt en geeft aan dat ze het niet vertrouwt. Ze is bang om de liefde van Hans toe te laten. Ze is bang dat het niet echt is en dat het weg zal zijn zodra ze weer thuis zijn, dat hij zich dan weer zal terugtrekken.

Verbinding

Op mijn uitnodiging om ondanks haar angst en scepsis, nu Hans zo liefdevol in contact met haar is, de liefde te ontvangen, neemt ze het dappere besluit om Hans toe te laten. Op dat moment gebeurt er iets magisch. Ik zie twee mensen volledig in ontspanning raken en in diepe verbinding met elkaar zijn. Een moment waarin oude pijnen worden geheeld.

Herken je dit in je relatie en wil je eraan werken? Relatietherapie helpt je er samen uitkomen. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.