Maak de therapeut overbodig

Gevoelige onderwerpen op een veilige manier bespreken

Niet zo’n slimme uitspraak uit de mond van een therapeut. Hiermee pleeg ik broodroof op mezelf. Toch zit hier een wijsheid in. Je vragen, je zorgen en je gevoelens van blijdschap, angst, verdriet en plezier deel je toch het liefst met mensen die jou het meest na staan?

Onnatuurlijk

Je deelt je leven met je partner, je vriend(in), ouder of zus/broer, niet met je therapeut. Het is dus eigenlijk heel onnatuurlijk dat je met iemand buiten je dagelijks leven je kwetsbaarheid deelt. Oké, een therapeut is wel neutraal, heeft ervoor geleerd en kijkt met afstand naar de dingen…

Ideaalbeeld

Ben je het met me eens dat het ideaal zou zijn als alle gevoelige onderwerpen op een veilige manier met je geliefden besproken kunnen worden? Als juist zij je zien en begrijpen en hun luisterend oor maakt dat jij jezelf beter begrijpt? Dat het ideaal zou zijn als (oude) pijnen oplossen door de aandacht van je geliefden? Toch gaan we hiervoor naar een therapeut. Ik denk, dat het natuurlijker en meer verbindend is om dit met je geliefden te ervaren.

“Nee, niet met elkaar!”

Toen ik jaren geleden startte met de opleiding tot Imago relatietherapeut kreeg ik het advies om deze opleiding samen met mijn man te volgen. In eerste instantie stuitte dit bij ons beiden op weerstand. Niet alleen omdat onze relatie zich op dat moment in een crisis bevond, maar ook omdat mijn man geen therapeut is. Therapie is mijn vakgebied, wat moet hij daar? En Jan dacht daar precies hetzelfde over.

Toch samen in training

Omdat de nood in onze relatie hoog was, hebben we uiteindelijk besloten het toch te doen. En wat zijn we nu blij met deze beslissing. Het heeft niet alleen onze relatie gered, het heeft ons een nieuwe relatie gegeven. Met elkaar, maar ook met onszelf. We staan anders in de relatie en in het leven.

In dialoog

Door de Imago-opleiding zijn we in dialoog gegaan. In deze gesprekken heb ik veel gedeeld, ontdekt en gehoord, van Jan én mijzelf. En dat gebeurt nog steeds! Nieuwsgierigheid naar elkaars wereld, open en aandachtig luisteren, voelen dat de ander dichtbij is, ook als je kwetsbaarheid naar boven komt of gevoelens je overspoelen. Om juist dán de nabijheid van de ander te voelen, dat werkt genezend.

Hart en brein

Er bestaan wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat het brein en het hart samen een eigen systeem vormen en daardoor direct met elkaar in verbinding staan. Kijk hier  Momenten van compassie en nabijheid van mens tot mens hebben een direct effect op dit systeem. Er ontstaat dan een zogenaamde ‘hart-brein-coherentie’. Wanneer op zo’n moment pijnlijke ervaringen (uit de kindertijd) opnieuw worden beleefd, maar nu in het bijzijn en met volledige aandacht van een geliefde, lucht dat je hart en overschrijft deze nieuwe ervaring in je hersenen de oude.

Anna en Alart

Anna, een jonge vrouw, liep vast in haar werk. Ze kwam bij mij met de vraag hoe hiermee om te gaan. Het resulteerde in de keuze om haar passie te volgen en als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Deze nieuwe manier van in het leven staan van Anna maakte haar partner nieuwsgierig. Ook hij was niet blij met zijn huidige functie en wilde meer plezier ervaren in zijn werk. Omdat dit een effect had op de relatie besloten ze deel te nemen aan het relatieweekend. De dialogen die ze hier voerden waren voor Anna en Alart een mooie ervaring. Het bracht nieuwe inzichten, in zichzelf, in elkaar en in hun relatie.

Persoonlijke ontwikkeling

Ze zijn beiden zo enthousiast over hun ervaringen met de dialoog dat ze dit nu thuis voortzetten. Ze komen alleen nog bij mij als ze daarin soms vastlopen, en ook vanuit de behoefte zich persoonlijk verder te ontwikkelen.
Het is een feest om te zien hoe nieuwsgierig en open dit stel naar elkaar is, hoe ze elkaar volgen in hun ontwikkeling. En hoe hun relatie en hun kinderen hiervan profiteren.

Natuurlijker

Door Anna en Alart, en door mijn eigen ervaring in relatie met Jan, ben ik mezelf de volgende vraag gaan stellen: Wat is op moeilijke momenten beter, een gesprek aangaan met een therapeut of een gesprek aangaan met je partner?

De voordelen

• In gesprek met je partner bouw je een vertrouwensrelatie op met je partner, in plaats van met je therapeut.
• In gesprek met je partner loop je gelijk op, je neemt de ander mee in je wereld, een betere manier om verbinding te ervaren is er niet.

Herken je dit in je relatie en wil je eraan werken? Relatietherapie helpt je er samen uitkomen. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.