Maan

“Iedereen heeft het in zich om een compleet mens te zijn,
met een vol en rijk leven,
waarin eigen kwaliteiten volledig tot uiting komen.
Ondanks dat het eenvoudig lijkt om jezelf te zijn,
valt het niet altijd mee.”

De belangrijkste verbinding is die met jezelf… dat is mijn therapeutisch uitgangspunt. Het weerspiegelt zich in al je relaties. Die met je partner, je collega en bij wijze van spreken ook die met de kassière in de supermarkt.

Wanneer je gaat leven volgens je innerlijke wereld, houd je niet meer vast aan schijnveiligheid en vaste gedragspatronen.
In het begin voelt dat nog wat onwennig, maar je ervaart al snel dat je daardoor heel krachtig wordt en tot passende keuzes in staat bent.

Bewustzijn

In mijn praktijk werk ik er met hart en ziel aan om je tot bewustzijn te brengen. Bewustzijn van wie je eigenlijk bent en van wat er in je leeft: je ware verlangens. Zodat je jezelf meer kunt accepteren… en gaat ervaren dat dat helemaal goed is.

Heb je dat eenmaal bereikt dan kan niemand het je meer afnemen. Hoe meer je dit bewustzijn ontwikkelt, des te makkelijker wordt het om grip te krijgen op jezelf en de wereld om je heen. En des te meer geluk je ook zult kunnen vinden.
En ja, dat vereist wel inzet en volharding.

Eigen ervaring

In wezenlijk contact zijn met mezelf en dus met de ander… dat is wat me na aan het hart ligt. Eigenlijk heeft dat me van jongs af aan beziggehouden. Als kind wist ik al wie ik was, maar ik ondervond daarvoor geen (h)erkenning van mijn omgeving. Net als bij zoveel mensen raakte mijn eigen aard zo ondergesneeuwd dat ik er geen toegang meer toe had. Dat bracht verwarring. Op zestienjarige leeftijd ben ik zelfstandig gaan wonen om mijzelf te hervinden. Een (levens)lange zoektocht. Mijn emoties bleken mij de weg te wijzen en dat weerspiegelde zich in mijn gezondheid: ik werd ziek, belandde in een relatiecrisis en er waren spanningen met mijn familie.

In mij leefde een verlangen naar zowel bevrijding als verbinding. De pijn van isolatie en eenzaamheid die ik jarenlang gevoeld had, bleek te komen door identificatie met de rollen die ik leefde. Gelukkig ervoer ik ook dat wie je echt bent, nooit verdwijnt, ondanks verhalen van je omgeving of ideeën die je jezelf voorhoudt. En dat je niet een geïsoleerd wezen bent, maar dat jij en de ander(en) het leven zelf zijn met alle mogelijkheden die daarbij horen. En dat menselijke verbinding altijd steun geeft.
Sindsdien is het mijn passie geworden om deze inzichten, die mijn leven zoveel lichter hebben gemaakt, uit te dragen van mens tot mens.

 

Maan Ballemans

58 jaar, getrouwd met Jan, samen 2 (volwassen) kinderen