Een zieke partner

Een chronische of bedreigende ziekte als kanker raakt jou en je partner fundamenteel. Jullie toekomst verandert mogelijk en dat kan een druk op de relatie geven.

Een zieke partner…

Als je chronisch ziek bent of geconfronteerd wordt met kanker kun jij, maar zeker ook je partner, diepe angst ervaren. Deze angst werkt door in een liefdesrelatie. De ziekte brengt veel stress teweeg en maakt dat vertrouwde rollen veranderen. Eigenlijk kampt ieder met zijn emoties en verlangt steun en begrip van de ander.

Impact van ziek zijn op de relatie

De verandering die door de ziekte veroorzaakt wordt, gaat gepaard met spanning en onzekerheid en kan de onderlinge communicatie bemoeilijken. Zo kun je intens verlangen naar liefdevolle aandacht van je partner en je tegelijkertijd schuldig voelen omdat jij zo in de belangstelling staat.
Maar er zijn nog meer reacties die een goed contact in de weg kunnen staan, zoals versterkte eenzaamheidsgevoelens… en erg op jezelf gericht raken.

Zo kan er een situatie ontstaan waarbij ieder op een eilandje zit en jullie in een machtsstrijd verzeild raken. Vaak lukt het dan niet meer om de ander (en jezelf) te vinden, terwijl jullie zo graag nabijheid zouden ervaren. De gevoelens voor elkaar zijn in een negatieve spiraal terecht gekomen. En je vraagt je af hoe de relatie weer in evenwicht komt.

Nieuwe kans op verbinding

Relatiegesprekken op basis van de Imagodialoog maken het mogelijk om weer emotionele verbinding te vinden. En daarmee ook een nieuw toekomstperspectief.
Met de dialoog komen de verschillen in beleving aan het licht: de impact van het ziekteproces kan voor de een heel anders zijn dan voor de ander. Of iemand doet zich ongeïnteresseerd voor, terwijl hij of zij juist heel verdrietig is.
Het wordt dan duidelijk hoe verschillend mensen zijn: iedereen uit zich anders en heeft – om zo te zeggen – zijn eigen liefdestaal…
Lees ook het artikel ‘Zieke partner. Hoe verder met elkaar na de diagnose?’ op mijn blog.

Kennismaken?

Denk je dat je behoefte hebt aan relatietherapie? Neem dan vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Utrecht.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.