Imago relatietherapie volgens Harville Hendrix en Helen LaKelly Hunt

De onderlinge communicatie verbeteren en elkaar werkelijk verstaan middels de Imago dialoog.

Wat is Imago Relatie Therapie?

Hendrix ontwikkelde zijn Imago relatietherapie vanuit het inzicht dat partners niet alleen voor elkaar kiezen vanuit hun behoefte aan liefde, maar ook omdat zij zich onbewust aangetrokken voelen tot elkaar om verwondingen uit hun kindertijd te helen.

Met Imago wordt het beeld bedoeld dat je je (vanaf je kindertijd) vormt van de partner die je later onbewust aantrekt.

Beeldvorming in je huidige relatie

In je huidige relatie werkt deze beeldvorming (onbewust) door. Partners reageren vaak op de door hen zelfgemaakte beelden in plaats van op de essentie van de ander. Daarmee schep je afstand en ontstaat er onenigheid en ruzie: ieder gaat op zoek naar z’n eigen gelijk, probeert de ander te veranderen… en dit kan uitlopen op een ware strijd om de macht.

Communicatie die verbind

Een goede communicatie helpt om je partner te zien wie hij/zij werkelijk is en situaties van misverstanden om te vormen naar begrip. Een goede communicatie is verbindend.

‘Krijg de liefde die je wilt”, een zeer informatief boek met uitleg over en oefeningen met de Imago dialoog. Over de dynamiek van relaties, hoe relaties zich ontwikkelen en hoe spanningen omgebogen kunnen worden naar verbinding. Bestel hier

Imagodialoog

Bij relatiegesprekken gebruik ik de Imagodialoog om de beelden die jullie van elkaar hebben te ontmaskeren. Je leert om de woorden van je partner te spiegelen, zijn of haar emoties en gevoelens te erkennen en je daarin in te leven. Daardoor krijg je meer begrip voor wie de ander eigenlijk is: iemand met een eigen verleden, denkwijze, taal en cultuur. Ook leer je jezelf, op een veilige manier, steeds beter begrijpen. Je ontdekt de gevoelens die hebt leren onderdrukken, maar ook de kwaliteiten die je hebt opgegeven.

Emotionele beschikbaarheid

De structuur van de Imagodialoog biedt de mogelijkheid om zelfs de meest beladen onderwerpen met elkaar te bespreken. Tot dan toe onbewuste verlangens en gevoelens kunnen daardoor naar de oppervlakte komen, uitgesproken en gehoord worden. Frustraties die er zijn worden daarmee op een veilige manier geuit.

Bewust vragen wat je eigenlijk wilt en nodig hebt, geeft verbinding en kan diepe wonden helen. Jullie voelen je dan gehoord, gezien en gevoeld. Dat maakt dat je weer emotioneel beschikbaar wordt voor de ander. En voor jezelf! 

Kijk ook bij Relatietherapie. Of kom naar een Relatieweekend of doe samen een Relatie-retraite.

Imagodialoog: spiegelen, erkennen en inleven

Het uitgangspunt van Imagotherapie is dat niemand zomaar iets doet… Er zit altijd een reden of een verhaal achter die meestal uit het verleden stamt maar van invloed is op het heden: op de relatie.

Luisteren en vertellen

Luisteren is een belangrijk onderdeel van de Imagodialoog. Dit leer je door te spiegelen wat er door je partner gezegd wordt, zonder dat je zijn of haar verhaal interpreteert of reageert met opmerkingen of vragen.
Degene die aan het woord is, zorgt ervoor het verhaal bij zichzelf te houden door zijn of haar gevoelens of gedachten in de ik-vorm te verwoorden. Zodat de ander het echt kan ‘horen’.
De luisteraar checkt vervolgens bij degene die vertelt of hij alles goed ‘gehoord’ heeft.

Gevoelens erkennen en invoelen

De logica van de ander leer je begrijpen en erkennen door eenvoudig te zeggen: ‘Nu je me dit vertelt, begrijp ik wat je bedoelt…’ Vervolgens voel je zijn of haar uitleg in met de woorden: ‘Ik kan me voorstellen dat dat voor jou… voelt.’
Dan ben je helemaal in de wereld van de ander geweest en kunnen de rollen omgekeerd worden.

Wil je kennismaken?

Maak dan nu een afspraak

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nadat ik je/jullie gegevens heb ontvangen,
neem ik zo snel mogelijk contact op.